April 29, 2011 | 7:38 AM
Salam readers~
Hari ni aku dengan bersemangatnya nak buat Marble Pai Brownies nieh dengan ma aku. Heheh! :D
Meh aku ajar korang buat nak? Sila ikut steps kat bawah nieh. :]
Bahan Pai
75 gram mentega tawar sejuk
25 gram dula aising
¼ sudu the garam
1 biji kuning telur
150 gram tepung gandum
½ sudu besar air sejuk
Bahan Brownies I
150 gram marjerin
250 gram coklat masakan hitam, dipotong-potong
3 biji telur
125 gram gula pasir
¼ sudu the garam
50 gram tepung gandum
15 gram serbuk koko
10 gram susu tepung
½ sudu the serbuk penaik
Bahan Brownies II
100 gram krim keju
25 gram gula aising
1/8 sudu teh garam
1 ½ sudu the kulit lemon parut
1 sudu the air perahan lemon
1biji kuning telur
50 gram coklat masakan putih, cairkan
1. Pai; kacau bahan lapisan bawah sehingga rata. Uli hingga sebati. Canai nipis adunan. Letakkan di dasar loyang. Cucuk-cucukkan dengan garfu.
2. Bakar selama 20 minit dengan suhu ketuhar 170oC sehingga setengah masak. Ketepikan.
3. Brownies II; pukul semua bahan II sehingga lembut. Ketepikan.
4. Brownies I; panaskan marjerin. Matikan api. Masukkan potongan coklat masakan hitam. Kacau sehingga larut dan sejukkan.
5. Pukul telur, gula pasir dan garam sehingga pekat selama 2 minit. Masukkan campuran marjerin sedikit demi sedikit sambil dipukul rata.
6. Masukkan tepung gandum, serbuk koko, susu tepung dan serbuk penaik sambil diayak dan dipukul perlahan.
7. Tuangkan di loyang yang telah dilapis dengan pai. Sudukan brownies II. Bentukkan marmar dengan lidi.
8. Bakar selama 45 minit dengan suhu ketuhar 180oC sehingga masak.
Ini saja sedikit sebanyak yang aku nak share dengan korang. Sekian :]
waah...nampak cam sedap...perut pown tengah lapor nieh...hehe
hehe. ye eh? jempot le makan. jangan malu2. :P